- Vaccinatie tegen griep en coronavirus -
Deze herfst 2024 vindt zoals elk jaar de griepvaccinatie plaats in november. U haalt uw griepvaccin af bij de apotheker (geen voorschrift nodig) en laat het hier zetten, hetzij op een afspraak voor opvolging of een ander medisch probleem, hetzij op een griepvaccinatiemoment. De data hiervoor worden midden oktober bekendgemaakt.
Voor corona is een herhaalvaccin aanbevolen voor de risicopatiënten (65+ of chronische aandoeningen). U kan zich alvast aanmelden voor vaccinatie hier in de praktijk. Wij voorzien een aantal vaccinatiemomenten eind september en begin oktober.
- Raadplegingen op afspraak -
Sinds de coronapandemie zijn alle raadplegingen na afspraak.
- Vanaf 16/6/2018: Wachtpost Noordrand -
De huisartsenkringen van Brecht-Wuustwezel, Kalmthout, Essen-Nieuwmoer en Brasschaat beslisten om vanaf 16/6/2018 de weekendwachtdienst (inclusief feestdagen) te organiseren vanuit een nieuw opgerichte wachtpost, "Noordrand", gelegen naast de spoedgevallendienst van het AZ Klina te Brasschaat.
Meer informatie is te lezen op www.hwpnoordrand.be. Het nieuwe wachtnummer vanaf 16/6/2018 is 03/650.52.53
- Help! Mijn kind heeft koorts! -
Jonge (groot)ouders maken zich wel eens ongerust wanneer hun kind koorts maakt. Nochtans is koorts doorgaans een onschuldig en noodzakelijk signaal dat het lichaam zich verweert (immuunrespons) tegen de indringer. Als zodanig hoeft koorts dus niet per se behandeld te worden, tenzij het ook gepaard gaat met pijn.
In onderstaande gevallen neem je best contact met je huisarts:
- koorts >39.5°C
- koorts in combinatie met kortademigheid
- koorts in combinatie met vlekjes
- koorts die gedurende langer dan 3 dagen aanwezig is
Indien je toch de een koortsverlager geeft, is paracetamol (bijvoorbeeld Perdolan(R) siroop) 15mg/kg 4x/dg (spuitje in de verpakking geeft het juiste gewicht aan) een veilige eerste keuze.
- Actualiseer uw vaccinatie tegen mazelen -
Mazelen, een ondertussen wat vergeten kinderziekte, is in opmars. Niet alleen bij kinderen, maar ook op volwassen leeftijd kan je besmet geraken. En alhoewel de aandoening doorgaans mild verloop (als een griepje maar dan met vlekjes), kunnen ernstige complicaties optreden.
De leeftijdsgroep van 20-45 jaar is vermoedelijk onvoldoende gevaccineerd. Controleer dus je vaccinatiestatus, en laat bij twijfel een herhaalvaccin toedienen bij de huisarts.
- November: tijd voor de griepprik -
Traditioneel begint in het najaar de griepvaccinatiecampagne.
De risicogroepen voor griep:
- alle 65-plussers
- patiënten met hart-, long-, lever- of nierproblemen
- diabetespatiënten
- patiënten met een verzwakte afweer of onder afweerverzwakkende medicatie
- patiënten opgenomen in het rusthuis of een ziekenhuis
- zwangere vrouwen in het 2e of 3e trimester
- mensen die onder hetzelfde dak wonen met een risicopatiënt of een kindje onder 6 maanden
- gezondheidswerkers
Sinds 2015 is het zo dat in één van de vaccins een vierde stam is toegevoegd waardoor de effectiviteit van het vaccin verbetert. Vraag ernaar bij uw huisarts.
- Kinkhoestvaccinatie bij aanstaande ouders -
De vaccinatiegraad van kinkhoest bij jonge ouders daalt. Daarom is het aan te raden dat aanstaande ouders én familieleden die in zeer nauw en regelmatig contact met de zuigeling komen, een herhaalvaccin tegen kinkhoest laten zetten. Dit vaccin is dan tevens het herhaalvaccin voor tetanus en difterie (aanbevolen dit 10-jaarlijks te doen).