Medisch nieuws

Medisch nieuws


-  Corona/CoViD-19 -


Momenteel worden we geplaagd door het CoViD-19-virus. Dit virus veroorzaakt luchtwegklachten en koorts en is zeer besmettelijk. In die zin lijkt het gedrag ervan op griep, maar dan zonder vaccinatie voor de risicogroepen.


Wanneer zelf ziekteverschijnselen vertoont (koorts, hoesten, keelpijn, kortademigheid...) dan blijft u per direct thuis. U neemt telefonisch contact met de praktijk voor ofwel een ziektebriefje, of, indien strikt noodzakelijk een contact met de dokter.


De enigszins planbare zorg is een tijdje afgebouwd geweest maar wordt vanaf 4 mei progressief opnieuw opgestart. Alle raadplegingen zijn tot nader order na afspraak.


Hopelijk keren we snel terug naar de normale situatie.

 -  Vanaf 16/6/2018: Wachtpost Noordrand -


De huisartsenkringen van Brecht-Wuustwezel, Kalmthout, Essen-Nieuwmoer en Brasschaat beslisten om vanaf 16/6/2018 de weekendwachtdienst (inclusief feestdagen) te organiseren vanuit een nieuw opgerichte wachtpost, "Noordrand", gelegen naast de spoedgevallendienst van het AZ Klina te Brasschaat.


Meer informatie is te lezen op www.hwpnoordrand.be. Het nieuwe wachtnummer vanaf 16/6/2018 is 03/650.52.53


- Help! Mijn kind heeft koorts! - 


Jonge (groot)ouders maken zich wel eens ongerust wanneer hun kind koorts maakt. Nochtans is koorts doorgaans een onschuldig en noodzakelijk signaal dat het lichaam zich verweert (immuunrespons) tegen de indringer. Als zodanig hoeft koorts dus niet per se behandeld te worden, tenzij het ook gepaard gaat met pijn.


In onderstaande gevallen neem je best contact met je huisarts:

- koorts >39.5°C

- koorts in combinatie met kortademigheid

- koorts in combinatie met vlekjes

- koorts die gedurende langer dan 3 dagen aanwezig is


Indien je toch de een koortsverlager geeft, is paracetamol (bijvoorbeeld Perdolan(R) siroop) 15mg/kg 4x/dg (spuitje in de verpakking geeft het juiste gewicht aan) een veilige eerste keuze.


- Actualiseer uw vaccinatie tegen mazelen -


Mazelen, een ondertussen wat vergeten kinderziekte, is in opmars. Niet alleen bij kinderen, maar ook op volwassen leeftijd kan je besmet geraken.  En alhoewel de aandoening doorgaans mild verloop (als een griepje maar dan met vlekjes), kunnen ernstige complicaties optreden.


De leeftijdsgroep van 20-45 jaar is vermoedelijk onvoldoende gevaccineerd. Controleer dus je vaccinatiestatus, en laat bij twijfel een herhaalvaccin toedienen bij de huisarts.


- November: tijd voor de griepprik -


Traditioneel begint in het najaar de griepvaccinatiecampagne.


De risicogroepen voor griep:

- alle 65-plussers

- patiënten met hart-, long-, lever- of nierproblemen

- diabetespatiënten

- patiënten met een verzwakte afweer of onder afweerverzwakkende medicatie

- patiënten opgenomen in het rusthuis of een ziekenhuis

- zwangere vrouwen in het 2e of 3e trimester

- mensen die onder hetzelfde dak wonen met een risicopatiënt of een kindje onder 6 maanden

- gezondheidswerkers


Sinds 2015 is het zo dat in één van de vaccins een vierde stam is toegevoegd waardoor de effectiviteit van het vaccin verbetert. Vraag ernaar bij uw huisarts.- Kinkhoestvaccinatie bij aanstaande ouders -


De vaccinatiegraad van kinkhoest bij jonge ouders daalt. Daarom is het aan te raden dat aanstaande ouders én familieleden die in zeer nauw en regelmatig contact met de zuigeling komen, een herhaalvaccin tegen kinkhoest laten zetten. Dit vaccin is dan tevens het herhaalvaccin voor tetanus en difterie (aanbevolen dit 10-jaarlijks te doen).

Tel. 03/605 54 09

Bethovenstraat 5 - 2960 Brecht

dokter.geysenbergh@gmail.com